18 Şubat 2011 Cuma

18 Şubat 2011; Casanova mı Don Juan mı ?

Evet Sevgili YakoCanlarım,

Günümüzde ikili ilişkilerin almış olduğu hale daha makro anlamda bakabilmek için sorulması gereken soru tam anlamıyla da bu yazının başlığıdır.

Aslında Gözleri Güzelmiş
Bir tarafta kalbiyle, teniyle, tutkusuyla, iyiliği ile etten kemikten Giocomo Casanova, bir tarafta ise kötülük, küstahlık ve kibir timsali harflerden ve sayfalardan Don Juan...
----

Tarihin bu büyük çapkınları insanlarda ilahlaştırma duygusuna sebebiyet verse de bu figürler de sizler bizler gibi sıradan insanlar. Hatta turistik bir gezi esnasında rehberin meşhur Casanova'nın heykelini göstermesi üzerine bir arkadaşımın babası "evladım bi yanlış anlama olmasın" demiştir. Casanova yandaki resmindekinden daha farklı görünmemektedir.

Üstelik Casanova koç burcudur. Karşısına çıkan hemen her kadına aptalca aşık olmak ve kendine aşık etmek gibi huyu vardır. Ancak bir şekilde ayrılık çanları çalmaya başladığı zaman Casanova karşısındak insanın kalbini asla kırmaz çünki iyi niyetlidir. Sadece anlık aşkı bitmiştir; o kısacık süre içinde Casanova'nın yaşadığı ve yaşattığı her şey gerçeğin ta kendisidir. Bu yüzden de dönüp de gittiği zaman arkasında bıraktığı kalplerin hiçbiri kırık kalmamıştır. Casanova evlilik vaadiyle kadınları yatağa adan bir figür değildir; aşık olup kadınları yatağa atan ve sonra o kadından aşık olarak ayrılan bir figürdür. Gerçi erkek s.kmişliği de vardır; hem de İstanbul'da.

Tipinde Meymenet Yok
Don Juan asla var olmamıştır ancak figürü,evlilik vaadi ile kadınları yatağa adan tüm Nuri Alçoların atasıdır. Küstahlığın ve kadınları insan olarak değil, et olarak görmenin bir sembolüdür. Amacına ulaştıktan sonrasını düşünmeyen, umursamayan insanlıktan uzak bir karakterdir ve belki de bu yüzden kadınlar ona da aşık olmuşlardır. Ancak o kadınlara aşık olmamıştır.
----

Tutkularınızda, hislerinizde ve kalbinizde gerçek olduktan sonra kadınlar bunu algılamakta son derece ustadırlar ve size aynı şekilde karşılık verirler. Nasıl ki aynı dinde hem kötülük hem de iyilik ögeleri anlatılır, bu aşkın iyi yüzüdür.
Umursamaz Don Juanlar olup yine kadınları aşık etmek mümkündür; ama aynı şekilde karşılık beklemek yersiz olacaktır, bu da aşkın kötü yüzüdür.
---

İkisi de aşktır vesselam
Yersiz, zamansız ve sorgusuz aşıktır.
Casanova nerede bilmiyoruz ama, Don Juan cehennemde...

Bizler de tüm YakoCanlara layık Cennetlik Çapkınlar olalım lütfen. Dürüstlük iyidir.

sevgiler saygılar
yakonuz

yakolugunler@gmail.com

1 yorum: