8 Şubat 2011 Salı

8 Şubat 2011, I, Tarihte Önemli Kadınlar


Tarihteki önemli kadınların sayısı bir elin parmaklarını geçmez sevgili Yakocanlar. Bunun böyle olması kadın ya da kaderin bir cilvesi mi yoksa basit bir tesadüf mü bilemeyiz ama her daim yaşattığımız bu tarihin kadınlarını şöyle bir hatırlamak biz erkekler adına faydalı olacaktır.
Neticede tarih tekerrürden ibarettir ve tarihini bilmeyen geleceğini yazamaz.

Şimdi sundukları mal ya da hizmet karşılığı tarihin akışını değiştirmiş bu kadınlara birer paragraf ile değinelim.

---------

Çariçe Katerina döneminde Ruslar topraklarına toprak kattılar. Bereketli kadın Katerina'yı biz meşhur Baltacı Hikayesinden biliriz ancak tüm tarihsel deliller incelendiğinde böyle bir olayın kesinlikle yaşanmadığı ortaya çıkmış. Yine de Türk Erkekleri için Rus Kadınlarının önemi ortada olmakla beraber, Katerinaya günümüz rus kadının sembolik bir anası demememiz için hiçbir sebep yok. Bir taraftan da o dönem dolar(ya da yüz dolar) kavramı olmadığından ve henüz duş keşfedilmediğinden bu kadını günah keçisi yapmanın manası yok.

Kraliçe Elizabet I. İngilizlerin bu efsane kraliçesi halkına yepyeni bir yaşam biçimi, destan gibi zaferler ve refah düzeni sunmakla beraber kendisi açılmadan yüce makama iade olmuştur. Tek evliliğini yaptığı milleti ve tahtı rahat bırakmamış olacak ki fingirdeşmeye fırsat bulamamıştır. Böylesi oynak hanedanlardan böyle bir gurur örneği çıkması takdir edilecek bir durumdur. En acımasızı ise Walter Raleigh'in yeni keşfettiği topraklara kraliçeye ithafen Virgina adını vermiş olmasıdır. Günümüzde kız kalmakla gurur duyanlar için müthiş bir ilham kaynağı.

Jeanne d'Arc'ı bir azize olarak biliyor olabilirsiniz ama düşmanı olan İngilizler kendisini cadı diye yaktılar. Ölümünden tam beş yüz yıl sonra (1931 senesinde) azize ilan edilmiştir. Gerçekten kadının tarih boyunca değerini el üstünde tutan biz erkeklere göre... Yanlış hatırlamıyorsam Galileo da Vatikan tarafından yakın bir zamanda affedildi(dünya yuvarlak dedi diye) ancak bunun konumuzla bir alakası yok.

Marie Antoinette tüm sıralı fransız kraliçeleri gibi herhangi bir oynak kadındır. Tarihteki yeri ise erkekleri zıvanadan çıkarak kadın modeli olmasın açısından kusursuz olmasıdır. Zaman zaman tüm erkeklerin kadınları giyotine göndermek istemesi fikrinin varlığı için benzersiz bir semboldur. "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" sözü ile e"kadın" ı olabilecek en gerçek hali ile tanımlamıştır. Giyotine gitmesi yerine büstü dikilmesi gereken bir figür.

Yine bezeri bir şekilde tarihe yön veren ve erkeklerin ceplerini delen kadınlardan birisi de Coco Chanel'dir. Chanel'in tüm dünya tarihini değiştiren bir devrime imza atmış olması onu suçlamamazı gerektirmez belki ama Chanel olmasaydı dünyadaki ekonomik düzen daha verimli olurdu

Mary Wollstonecraft Godwin Shelley de neyin nesi diyor olabilirsiniz ama kısaca Mary Shelley dersek, Frankenstein'in yazarı bu kadını tanıyacaksınız. Kendisi tarihin ilk feministlerinden olup bu konudaki ilk ve en önemli eserleri kaleme almıştır. Frankenstein, kadının doğurganlığına nispet, bir canavar dünyaya getirir ve olaylar gelişir. Bu konu seneler sonra Arnold Schwarzenneger'in başrol oynadığı Junior isimli filmle(hamile bir erkeği canlandırıyordu) gündeme gelmiş olsa da aynı etkiyi verememiştir.

Bir çok erkeğin otuz bir sanatı ile ilgilenmeye başlamasına vesile olan Samantha Fox'u anmadan geçmek haksızlık olur diye düşünüyorum. Koca memeleri ve kıvrak figürleri ile tarihin altın yaprakları arasında kalan hazırlık ve orta sınıflarında en çok okunan şeyin kendisinin olduğunu biliyor muydu acaba...

Hiçbir tarihsel değeri olmamakla beraber, yakında tarih olacağından Yakiye'yi de burada anabiliriz.

Sevda Demirel de erkeklere ders veren kadın türlerinden birisi olup ne tür kadınlara nasıl yanaşılacağı konusunda erkeklere ibret olmuş bir kadındır. Bunun yanında Coupe Filiz bir dönem ciddi gündem oluşturuyordu ve sayesinde erkek olmuş bir çok çocuk bugün onu sevgi ile anıyorlar. Ortaçağın bitip Yakınçağın başlamsını tetkikleyen Q Kızı Reyhan da dillere pelesenk olmuş ve kabak tadı vermiş olan Avşar-Çilingiroğlu aşkının bitmesine vesile olmuş ve kimi gönüllere oh çektirmiştir.

Tüm bu isimleri sayıp da Matilt Manukyan'ı geçmek olmaz sevgili Yakocanlarım. Vergi kaçırmanın marifet sayıldığı ülkemizde hepimize doğru bir vatandaşın nasıl olması gerektiği konusunda doğru yolu gösterdi. Yaptığı sayısız yatırım ile iş gücü, istihdam yarattı. Kalkındırdı, ve de kaldırmalara yol açtı. Nurlarda yatsın.

Kadın o kadar güzel ve akıllı bir cins ki onu kıskanan erkek her daim onu engellemiş ve gölgelemiş. Radyumun ve Polonyum'un mucidi, ilk kadın Nobel ödülü sahibi çok değerli bilim insanı Madame Marie Curie bu ödülünü kocası ile ortaklaşa olmasa hiçbir zaman alamayacaktı. İşte her daim önünü kestiğimiz bu cins tüm insanlık tarihi boyunca bizim önümüzü açmış, bizi başarılı kılmak için arkamızda yatmış.

Bu değerli kadınları burada anmış olmaktan dolayı gurur duyuyuorum.

Sevgiler Saygılar
Yakonuz

yakolugunler@gmail.com