16 Ağustos 2011 Salı

15 Ağustos 2011, Batman'in Yaratacısı Türk Kökenlidir


gün geçmiyor ki güzel memleketimizin bir köşesinden saçma bir haber duymayalım sevgili YakoCanlarım;

eski gazeteleri karıştırırken Batman valisinin, "batman" isminin izinsiz kullanıldığından ve şehrin kültürel değerlerine zarar vermesinden dolayı, "batman, the dark knight begins" filminin yapımcılarına dava açtığı haberine rastladım.

haber olmak için yapmadık şaklabanlık bırakmayan ve saçmalıkların sonuna kadar zorlandığı bu gibi müesseseleri kınamakla beraber olaya biraz da onların tarafından bakmayı denedim ve aslında haklı olabileceklerine karar verdim. şöyle ki ana karakterinin adının güzide bir şehrimizin adı ile aynı olmasından tutun da hikayedeki kişiler ve yerler de kültürümüz ile şaşırtıcı benzerlikler gösteriyor.

evet birincisi bu herifin adı batman... Okan Bayulgen'in kızının adı "istanbul" olabiliyor ya da "samsun" gibi başka şehirlerimiz isim olarak kullanabiliyorsa pekala bu karakterin yaratıcısı da batman şehrini uygun görmüş olabilir.

yaşadığı şehir gotham city; burada fazla söze gerek duymuyorum. o harfinin üzerine noktalarını yerleştirince gerçekler su gibi ortaya çıkıyor. kaldı ki latin alfabesinde "ö" harfi olmadığından göt-am şehri daha karizmatik bir hal alıp gotham olarak yer ediniyor.

komşu bir şehrin adı ise arkham... neyin ya da kimin arkası olduğu bizi ilgilendirmez tabi ama bu kadar açık bir mesaj verdiğini gözden kaçırmak düpedüz saflık olacaktır.

iş ortağı robin... kültürümüzde eğlence sektöründe ikili olmak önemli bir yer tutar. zeki alasya-metin akpınar; oya-bora, cenk-erdem ve daha bunun gibi nice nitelikli eğlence insanları ile kıyaslandığında Batman'in de yanında yalakası Robin'in olması düşündürücüdür. Super kahraman dünyasında hiçbir kahramanın böyle bir yardakçısı yokken İbrahim Tatlıses-Aydemir Akbaş misali bu iki kahramanın maceradan maceraya atılması düşündürücüdür.

düşmanı Joker , sokak arası kahvelerinde en sevilen resimdir. pişti oynarken beklenir de beklenir...




yine hiçbir süper kahramanda bulamayacağınız alet kemeri... bu cihaz bir kaç anlam taşısa da ben ülkemizde adım başı bulabileceğiniz ustaların bellerinde ya da yanlarında taşıdığı alet çantalarından esinlendiğine inanıyorum.

ayrıca Bruce Wayne'in nereden geldiği belli olmayan serveti ve Ali Ağaoğlu gibi bunu herkesin gözüne sokması da kanıt noktalar arasında. Tüm bunların üzerine bir çapkınlık eklenince son dönem memleketimde türeyen yeni yetme zenginlerde bir farkı kalmıyor.

Alfred, Bruce Wayne'in sadık uşağı ve başı sıkıştığı zamanlarda dert ortağı. söyler misiniz bana hangi orta üst Türk'ün evinde böyle bir figür yoktur ki. Gerek bir Güllü bacı ya da Osman Usta şekline karşımıza çıkan bu figür; evde temizlik ya da mutfakta yemek yapıyor olabilir ama hepsinden önemlisi başımız sıkıştığında işi güvcü bırakıp yanımıza koşarlar...

Batman armasının memlektimizin haritasına olan beznerliği de gözlerden kaçmamlı
ve tüm bunların yanında diğer tüm kahramanların aksine Batman bizden biri, bir insan, bir halk adamı... adeta bir memur. onun super güçleri yok ve bugün bulunduğu kahramanlık noktasına tırnakları ile kazıyarak, sıfırdan başlayarak gelmiş... her Türk gibi... :)

vali haklı arkadaş...
tüm bunlardan sonra ben de batman'e dava açarım...


sevgiler saygılar
yakonuz
yakolugunler@gmail.com