18 Kasım 2010 Perşembe

18 Kasim 2010, I, Taksiciler

Istanbullu olup da trafik cilesinin yaninda bir de taksici cilesi cekmemis bir vatandas var midir acaba?

Farkli bir irkin mensubu olan taksiciler zaman icerisinde insanlik ile uyum saglamis ve toplumdaki konumlari ile kendilerini kabullendirmislerdir.

Bir taraflari vampirleri andirir. Sabah yedi ve dokuz, aksam da alti ve sekiz saatleri arasinda ortalarda gorunmezler. Bunun yaninda yagmurlu havalari da cok sevdikleri soylenemez. Bu gibi zamanlarda inlerinde saklanirlar.

Bu irkin mensuplari agresiflikleri ile unludurler. Cogu zaman icinde bulunduklari topluma karsi saldirgan gorunseler de, kendi iclerinde koloniler olarak da savastiklari sik sik gorulur.

Genel anlamda taksiciler uc ana baslikta incelenebilir.

1 "benim gercek isim bu degil" grubu taksiciler.

Bir taksicinin gercek isinin taksicilik olduguna ben cok nadiren tanik oldum. Bu grup taksiciler, irkin icinde en genis yeri tutan gruptur. Ya bir arkadasinin arabasina yardimci oluyordur ya da ek is yapiyor olma ihtimali vardir. Gozlem yapan toplumbilimci olduklarini iddia edenler bile vardir ancak hepsinin gercek isi de budur. Celik gibi sinirler gerektiren bu is zaman icinde bazi soforleri amacladiklari hedeflerden uzak birakmis oldugundan boyle bir ruh halinde olduklari soylenebilir. Bu grubun surucu koltuklarinin altinda kriko ya da demir cubuklari her zaman hazir bulunur. Tum gruplar arasinda en saldirgan olanlari bunlardir. Her ne kadar musterinin gozunden normalmis gibi gorunse de,baski altindaki tepkileri son derece cirkefce olacaktir. Normal durumda Prince Adam olan sofor, alarm durumunda He-Man'e donusecektir. Araba da titrek iken atilgan olacaktir. O masum gorunumlu taksicinin bir anda kavustugu ayi gucu, temel reisin ispanak yedikten sonraki hali ile orneklendirilebilir.

Yine bu grubun arabasi, irkin icindeki en bakimsiz ve kokulu aractir. Genelde sofor kapisinin icindeki gozun icinde bir adet at yarisi ya da iddia tuyolari veren gazete bulunmaktadir. Genelde ellerinden dusurmedikleri sigaralarini icmek icin sizden izin isteyenler olabilir.ancak ters bir cevap verirseniz arac kullanma bicimleri mide bulandirici bir hale donecektir. Ne de olsa bu gurubun soforleri en iyi soforlerdir. Seritlerdeki en ufak delikleri degerlendirip, dikiz aynasi opusturme sampiyonu olan bu grubun soforlerini formula bir'e koysaniz, en baba pilotlara tur farki bindirecektir. Hatta formula bir, iki, uc, dort... Nevarsa ayni basariyi elde edeceklerdir cunku formul bu adamlarin ta kendisidir.

2. Derin Taksiciler

Kendilerini gelistirmis bir grup taksicidir. Ancak gelistirme bicimleri genelde kulaktan duyma teknigi oldugundan paylastiklari bilgiler zaman zaman komik olabilir. Politik goruslerini cekinmeden paylasan bu insanlar musterilerini de sinsice kendi taraflarina cekmeye calisirlar. Araclari kokusuz, ancak bakimsizdir. Gece calismayi tercih ederler, vizyoner sarhoslarin muhabbetlerinden hoslanirlar. Araba kullanma tarzlari birinci grup ile fark gostermez ancak demir cubuklari olmayabilirler. Kisilik olarak saldirganliktan uzaktirlar. Futbol ve politika baslica konulari olmakla beraber aralarinda sizi samimi goren arsizlari konuyu kariya kiza getirecektir.

3. Efendi taksiciler

Irkin soyu tukenmekte olan ornegidir. Butun taksici irkinin icinde tuttuklari yer on binde bir ila iki arasinda degismektedir. Genelde eski jenerasyon olduklarindan orta boyda, gobekli, hafif kel tiperdir. Yuvarlak seker suratlari, ince fakat oturakli ses tonlari vardir. Takim elbiseli ve limon kolonyali bu grup aracini her daim temiz pak tutar ve guzel kokular ile bu titizligi destekler. Musterisi onun icin herseyi demektir ve gidecegi mesafe ya da trafigin durumu farketmeksizin musterisinin arzusunu yerine getirir. Bunu yaparken aldigi hazzi, diger gruptaki irktaslarina bok atmak suretiyle belli eder. Para ustunu de kurusuna kadar veren bu grup devlet tarafindan koruma altina alinsa da, neslinin tukenmesi tehlikesi devam etmektedir.

-----

Ne zaman ki bu adamlara ihtiyaciniz olmaz, selektorleri ile size umutsuz bakislar atarlar. Iste o zaman potansiyel musterinin icinde sinsi bir zafer sarhoslugu olusur. Kucumseyen bakislarla taksiciye, ona ihtiyaciniz olmadigini anlatan bir ters kafa hareketi ile adami savururken, yuzunuzde hin bir gulus olusur.

Tum bunlarin disinda bir taksiciyi yaya ya da sofor olarak yenmenin imkani yoktur.

Tum bunlara ragmen ulasim konusunda sehrimizin vazgecilmezi olan cilekes taksicileremize oyle ya da boyle tesekkur etmemiz gerekir.

Sevgiler saygilar

Yakonuz
Yakolugunler@gmail.com

15 Kasım 2010 Pazartesi

15 Kasım 2010, I, Kadınlar ve Alkolsuz İçecekler

14 Kasım 2010 tarihli Alkoller ve Kadınlar başlıklı yazımda ne ırkçı ve ayrımcı olarak algılanabilecek bir takım sinyaller vermişim. Böyle bir şey yok.

Hatta yazıyı okuyunca kendime biraz kıllandım, sonuçta hepimiz bu toprağın, bu ulusun insanlarıyız. Hepimiz kardeşiz. Ben ise tutmuş İslami kesim ile hacı hoca tayfası diye ayrım yapmışım.

Dünki bu zevzekliğim yüzünden herşeyden önce kendimden, sonra da üzmüş olabileceğim herkesten özür diliyorum. Bugünki yazımı, dünki yazımın bir uyarlaması olarak, bir özür niteliğinde yazıyorum.
--------

Kara çarşaf da olsa, Hermes eşarp da olsa, o kumaşların altındaki insan da bir kadındır ve kadın her daim kadındır.
Şimdi seçtikleri içkilere göre nasıl tipler olduklarına bir bakalım.

Coca Cola ve türevleri,

Bu kesimin sınır tanımaz kadınları tarafından tercih edilen içeçektir. Hatta bu kesimin diğer tarafa yakın olan kısmında olan kadınların tercihleri arasında bulunur. Reklamlarındaki kaslı erkekler yüzünden pek tasvip edilmese de sıcak yaz günlerinde buz gibi damlacıkları ile televizyonlarda baş gösteren bu içki, adeta bir baştan çıkarma nesnesidir. Kesimin içine daha çok gidildikçe yabancı markalar yerlerini Cola Turka'ya bırakırlar. Bu kadınlar, kendilerine görücü gelen büyüklerine zorluk çıkarabilirler.

Fanta,

Kolayı içmeyen, en azından başkalarının yanında içmeyen kadınların tercihidir. Daha masum reklamları ve turuncu rengi ile masumiyeti se sevimliliği temsil eden Fanta aynı zamanda daha kanlı canlı bir meyve suyu olduğundan da kesimce aklanmıştır. Fanta içen kadının gelir seviyesi daha yüksektir. Bu kadınları istemeye lokum ve çiçek ile gitmek sonuç vermez. Şık bir paket çikolata ve pahalı bir kolonya daha yerinde bir tercih olacaktır. Fanta kadını ağırbaşlı, seviyeli ve İslami moda ile uyum içerisindedir.

Ayran,

Milli içeceğimiz olan ayran her ne kadar erkek içkisiymiş gibi görünse de aslında kadınların da rabet ettiği bir içecektir. Yoğurttan yapılır, ferahlatıcı etkisi vardır. Kıvamı yoğun, rengi beyazdır. Bunların köpüklü olanları bıyıklı kadınlarda sorun yaratabilir. Ayran kadını son derece neşeli bir şekilde görücüye çıkar ve ailesinin kendine uygun bulacağı eş adayını içtenlikle kabul eder. Sadık bir eş ve mükemmel bir anne olurlar. Çocuklarına da ayran yaparlar.



Çay,

İşte memleketimizin gerçek sahipleri çay kadınları. Çay kadını hamarattır, zaman sihirbazıdır. Evdeki herkesten önce kalkar, kahvaltıyı hazırlar. Çocukları doyurup okula gönderirken kocasının sefertasını hazırlamıştır bile. Herkes gittikten sonra temizliğe başlar. Ziyaret saatlerinde kabul ettiği mahalleli ile hile yapıp kahve içer, fal bakar. Çıkar ev alışverişini yapar. Çocuklar okuldan gelir, atırştırmalıkları hazırdır. Akşam yemeğine geçer. Saatinde o da hazırdır. Sonrasında ailecek televizyon karşısında çekirdek çıtlatılır, meyve kesilir. Herkes uyur, çay kadını gerisini de toplar yatar.
Çay kadını da görücüde pahalıdır. Ancak hizmette kusur etmeyen çay kadınının herkese verilmemesi uygun bir durumdur.

Limonata,

İslami düğünlerin vazgeçilmez içkisi olan limonata, adından da anlaşılacağı gibi limondan yapılır. Kimi zaman içindeki şeker oranı caiz bulunmasa da, zengin düğünlerinde bu oran oldukça yukarı çıkar. Yanında sunulan kuru pasta ve bisküvi çeşitleri ile sadece damak değil göz de doyurur. Altın sarısı rengi sayesinde misafirlerin takı takma dürtülerini harekete geçireceği düşünüldüğünden özellikle tercih edilir. Bunun yanında güzel bir serinleme aracıdır. O kadar kumaşın altında yaz sıcağına yenik düşen kadınların da tercihidir. Yaz aylarında artan tüketim her daim limon fiyatlarına yansıyıp, kimi hanede can yakar.
Limonata kadını Tarkan sever, cilvelidir. Her önüne gelen haber salıp istemeye gidemez. Limon kadının mahalleden gizli bir aşkı olma ihtimali vardır ve ailesini duruma ikna etme şansı da yüksektir.

Kofaça,

Lokallerin vazgeçilmez kokteyllerinden birisi olan kofaça, yazın denize karşı gün batımı seyredip ferahlamak için en ideal yöntemlerden birsidir. Adını Kola Fanta Çamlıca'dan alan bu kokteylin yapımı da son derece basittir. İki ölçek kola ve bir ölçek fanta shaker da karıştırılır. Kırılmış buzlar üzerine dökülmüş iki ölçek çamlıcanın üzerine ilave edilir. Sonrasında yenilen keşkül işin zevkini ikiyle çarpar. Kofaça kadını kendi ayakları üzerinde duran, şık, kibar, akıllı kadındır.



---------

Benim içim bir nebze olsun rahatladı. Bundan sonraki yazılarımda da daha tarafsız ve objektif olmak bir numaralı prensibim olacak. Sadece oğlak burcu konusunda sözümü tutmayabilirim.


Sevgiler saygılar

yakonuz

yakolugunler@gmail.com

14 Kasım 2010 Pazar

14 Kasım 2010, I, Alkoller ve Kadınlar

Bugün sarhoş günlerimize ve gecelerimize eşlik eden alkol çeşitlerinden ve bunları tüketen kadınlardan bahsedelim.

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi olduğu gibi, herkesin de bir alkol içişi vardır. Hacı hoca tayfasını tenzih ediyoruz tabi. İçilme tarzına göre kişiden kişiye farklı etkileri olan alkol, her zaman söylediğim gibi bu dünyanın biz insanlara bahşettiği en büyük nimetlerden biridir.

Alkol ikiye ayrılır. Distilize ve Fermente. Alkolik ise hiçbir şeye ayrılamaz. Tektir. Kimse alkoliği alkolunden ayıramaz. Bu arada ben alkolik değilim, sosyal içiciyim. Lakin sosyalist de değilim.

Şimdi sevdiğimiz içki ve kokteyllere bakalım;

Vodka,

Her türlü kötülük bu vodka denen alkolden gelir. Alkol seviyesi %45 civarındadır ve hammadesi patatestir. Maydonoz gibi her bokla karıştırılıp kullanılabilir. Dönme meyveleri her zaman bu alkolun orospusu olurlar. Vodka nar, vodka elma, vodka kavun; efendime söyleyeyim seksenlerde vodka vişne, vodka portakal... Gelecekte, vodka kiwi, vodka mango, vodka çim. Olur ya hacı hoca tayfası fikir değiştirirse vodka zemzem. Vodka tonik, vodka soda, vodka icetea... Yani herşey. Ancak bu sahte içimlere aldanmayıp vodkayı sek olarak içen varsa, şapka çıkarılması gerekir. Vodkayı sek içen kadın yoktur. Zaten vodka çok kadın içkisi de değildir. Erkekte ise erkekliği öldürdüğü için kadınların da etraftan gitmesine sebebiyet verecektir. Bardan bara bardağı otuz ila kırk tl arasında değişir. Şayet yanınızdaki kadınla geceyi yatakta sonlandırma ihtimali bulunuyosa, uzak durulmalıdır.

Viski,

Viskiler üçe ayrılır. Single malt, double malt ve triple malt. Değil tabi ki.
Single malt, blend ve Tenessee. Yurdumuzda single malt pek bilinmez ve bilinse de usulunce içilmez. İşin aslı süper bir içkidir ve pahalıdır. Gerçekten çok klas adamlar içer. Ben sadece single malt içerim mesela. Bunun içine buz attıran amele bir zihniyet varsa ondan da uzak durulmalıdır. Single malt içen kadın görmüş geçirmiş zengin kadındır. Bir parmak hareketi ile sizi himayesine alabilir.

Blend viskiler, single malt pahalı olduğundan dolayı çeşitli arpa, ot, bokun da ilave edilmesi ile elde edilebilir. Türkiye'nin resmi viski markası J&B gibi görünse de, kademe yükseldikçe Johnnie Walker Black Label'a kadar gelinir ki, sazlı sözlü alemlerde iyi bir meze olmakla beraber aslında süper bir viski değildir. Bu içkiyi içen kadın ise görmemiştir, ancak görmek istiyordur. Sokulmak istediğiniz zaman sizi uğraştıracak olan bu kadının bu tavrı aslında sahte bir tavırdır ancak vazgeçmeyecektir.

Tenessee viskiler mısırdan yapılıp tüm dünyada tercih edilse de bence viski bile değildir. İçen kadın da Bülent Ersoy ve müritleri gibi bir şeydir. Uzak durmak gerekir.

Şarap,

Şaraplar da sek ve dömisek olmak üzere ikiye ayrılır. Döpiyes giyen kadınların tercihidir.
Sek şaraplar kendi aralarında beyaz ve kırmızı olarak ikiye ayrılır, dömisek ayrılmaz.
Mayıştırıcı etkisinden dolayı kırmızı şarap alemlerin çok iyi bir eşlikçisi olmasa da, kaliteli sofraların vazgeçilmezlerindendir. Bir kadın bundan vaz geçebilyorsa, sizden de vaz geçebilir demektir. Neticede hiçbir şey vazgeçilmez değildir ve herkesin sofrası aynı kalitede olmak zorunda değildir. Ancak siz de her erkek gibi fiyatına göre şarap seçip akabinde ışık altında, koklayarak ve otuz senelik lord edası ile suratınızdaki o saçma fare ifadesi ile tadarak, karşınızdaki kadına aklınızca şov yaparken o birinci şişeyi bitirmiştir bile.
Şarap dünyası çok geniş bir dünya olduğundan çok fazla değinmeyeceğim. Bilgim sınırları dışında kalan bir çok detay var. Kırmızı şarap içen kadın sıcaktır, şefkatlidir ve yatakta da bir jaguardır.
Beyaz şarap içeni kayıtsız, eğelence düşkünü, saf ancak komiktir.
Roze içenler eğlenceli, oynak, akıllı ve şehvetlidir.
İçmeyenler hacıdır, ya da hocadır.
Ayrıca kimi kırmızı şarap kadını beyaz atlı prensini bekleyen romantiklerdir, dikkatli olunması gerekir..


Rakı,

Yerli malı yurdun malı, herkes rakıya saldırmalı misali Beyoğlu'nun arka sokaklarında havalarda sallanan bardakların içindeki, gece karanlığında, Kayahan konserinde yapılan salak çakmak sallama efektini hatırlatan rakı; içimi kolay, fazla sorun çıkarmayan ve sonraki gün çok yorgunluk yapmayan bir içkidir. Sarhoşluğu çok güzel olur, insan zil takıp oynamak ister. Fasıl muhabbetlerinin ve ağır abilerin en yakın sofra arkadaşıdır. Suyla içilir ancak susuz daha hızlı ve etkili sarhoş eder. Meze sofralarının da evsahibi olan rakı, hemen her türlü gıda ile uyumludur. Rakı içen kadın genelde iki üç çocuk sahibi, yaşlanmaya yüz tutmuş, şen şakrak, etrafa neşe saçan ve genelde evli kadındır. Eğer tüm bunlar değilse sanatçı ya da sanatçı ruhlu da olabilir. Rakı içen kadına dikkat etmek gerekir, şöyle ki bu kadınlar bekarsa saldırgan olabilirler, sizi zor durumda bırakabilirler.

Mojito,

Sosyete girmenin bir numaralı anahtarı olan mojito, ne olduğunu bilmeden içtikleri bu içkiden zevk aldığını sanan belli bir grubun yarattığı bir akımdır aynı zamanda. Gerçekten de eğlenceli ve çok yormayan bir kokteyl olan mojito, fazla içmeyi sevmeyen ancak içmiyor gibi görünmek istemeyen genç kızlarımızın da en büyük favorisidir bu sebeple. Dışarıdan bakıldığında maydonoz suyu içiyor izlenimi veren bu kokyetlin içindeki o yapraklar, aslen nane yapraklarıdır. Sıcak yaz günlerinin deniz esintili akşamüstleinde son derece keyifle giden bir kokteyldir. Bu kokteyli içen kızlar muhtemelen çok gençtir ve böyle bir dünyaya yeni adım atıyordur. Kandırılması kolay, gözünün boyanması zahmetsizdir. Yaptığınız tüm salaklıklara hayranlıkla bakıp, gittiğiniz her yere sorunsuzca gelecek ve gezecek adam bulduğu için kendini akıllı sanan kız da yine bu kızdır.


Bira,
Sırtında gitar çantası ve bağlaması yarım saat süren botlarının üzerinde biten ekose mini eteği ile can ciğer bir dosttur. Muhtelif zamanlarda sararmaya yüz tutmuş iç çamaşırları ve bitli saçları ile pespaye olarak kendini algılatabilirken, kimi düğünlerde bir prenses zarafetinde ortaya çıkabilir. Eğitim ve kültür seviyesi genelde yüksektir. Bir çok konuda etrafındakilere ders verebilecek nitelikte bilgi sahibi olan bira kadını, aynı dersi fizyonomi ve biyoloji konusunda da vermeye heveslidir.


Bunların dışında kalan içkiler çok fazla tüketilen içkiler değildir. Misal, konyak içen bir kız gördüyseniz uzak durun. Ya harcayacak çok parası vardır ya da  elindeki içkiyi ona Nuri Alço benzeri bir adam vermiştir.
--------------

Alkolun her türlüsü güzel. Hayatı daha keyifli kılan, kimi zaman efkarlandıran ama genelde suratlarda yılışık bir ifade takındıran alkol, vizyon sahibi ve ufku geniş herkesin hayatında olmazsa olmaz bir eğlenceliktir.


Sevgiler saygılar

Yakonuz
yakolugunler@gmail.com