18 Kasım 2010 Perşembe

18 Kasim 2010, I, Taksiciler

Istanbullu olup da trafik cilesinin yaninda bir de taksici cilesi cekmemis bir vatandas var midir acaba?

Farkli bir irkin mensubu olan taksiciler zaman icerisinde insanlik ile uyum saglamis ve toplumdaki konumlari ile kendilerini kabullendirmislerdir.

Bir taraflari vampirleri andirir. Sabah yedi ve dokuz, aksam da alti ve sekiz saatleri arasinda ortalarda gorunmezler. Bunun yaninda yagmurlu havalari da cok sevdikleri soylenemez. Bu gibi zamanlarda inlerinde saklanirlar.

Bu irkin mensuplari agresiflikleri ile unludurler. Cogu zaman icinde bulunduklari topluma karsi saldirgan gorunseler de, kendi iclerinde koloniler olarak da savastiklari sik sik gorulur.

Genel anlamda taksiciler uc ana baslikta incelenebilir.

1 "benim gercek isim bu degil" grubu taksiciler.

Bir taksicinin gercek isinin taksicilik olduguna ben cok nadiren tanik oldum. Bu grup taksiciler, irkin icinde en genis yeri tutan gruptur. Ya bir arkadasinin arabasina yardimci oluyordur ya da ek is yapiyor olma ihtimali vardir. Gozlem yapan toplumbilimci olduklarini iddia edenler bile vardir ancak hepsinin gercek isi de budur. Celik gibi sinirler gerektiren bu is zaman icinde bazi soforleri amacladiklari hedeflerden uzak birakmis oldugundan boyle bir ruh halinde olduklari soylenebilir. Bu grubun surucu koltuklarinin altinda kriko ya da demir cubuklari her zaman hazir bulunur. Tum gruplar arasinda en saldirgan olanlari bunlardir. Her ne kadar musterinin gozunden normalmis gibi gorunse de,baski altindaki tepkileri son derece cirkefce olacaktir. Normal durumda Prince Adam olan sofor, alarm durumunda He-Man'e donusecektir. Araba da titrek iken atilgan olacaktir. O masum gorunumlu taksicinin bir anda kavustugu ayi gucu, temel reisin ispanak yedikten sonraki hali ile orneklendirilebilir.

Yine bu grubun arabasi, irkin icindeki en bakimsiz ve kokulu aractir. Genelde sofor kapisinin icindeki gozun icinde bir adet at yarisi ya da iddia tuyolari veren gazete bulunmaktadir. Genelde ellerinden dusurmedikleri sigaralarini icmek icin sizden izin isteyenler olabilir.ancak ters bir cevap verirseniz arac kullanma bicimleri mide bulandirici bir hale donecektir. Ne de olsa bu gurubun soforleri en iyi soforlerdir. Seritlerdeki en ufak delikleri degerlendirip, dikiz aynasi opusturme sampiyonu olan bu grubun soforlerini formula bir'e koysaniz, en baba pilotlara tur farki bindirecektir. Hatta formula bir, iki, uc, dort... Nevarsa ayni basariyi elde edeceklerdir cunku formul bu adamlarin ta kendisidir.

2. Derin Taksiciler

Kendilerini gelistirmis bir grup taksicidir. Ancak gelistirme bicimleri genelde kulaktan duyma teknigi oldugundan paylastiklari bilgiler zaman zaman komik olabilir. Politik goruslerini cekinmeden paylasan bu insanlar musterilerini de sinsice kendi taraflarina cekmeye calisirlar. Araclari kokusuz, ancak bakimsizdir. Gece calismayi tercih ederler, vizyoner sarhoslarin muhabbetlerinden hoslanirlar. Araba kullanma tarzlari birinci grup ile fark gostermez ancak demir cubuklari olmayabilirler. Kisilik olarak saldirganliktan uzaktirlar. Futbol ve politika baslica konulari olmakla beraber aralarinda sizi samimi goren arsizlari konuyu kariya kiza getirecektir.

3. Efendi taksiciler

Irkin soyu tukenmekte olan ornegidir. Butun taksici irkinin icinde tuttuklari yer on binde bir ila iki arasinda degismektedir. Genelde eski jenerasyon olduklarindan orta boyda, gobekli, hafif kel tiperdir. Yuvarlak seker suratlari, ince fakat oturakli ses tonlari vardir. Takim elbiseli ve limon kolonyali bu grup aracini her daim temiz pak tutar ve guzel kokular ile bu titizligi destekler. Musterisi onun icin herseyi demektir ve gidecegi mesafe ya da trafigin durumu farketmeksizin musterisinin arzusunu yerine getirir. Bunu yaparken aldigi hazzi, diger gruptaki irktaslarina bok atmak suretiyle belli eder. Para ustunu de kurusuna kadar veren bu grup devlet tarafindan koruma altina alinsa da, neslinin tukenmesi tehlikesi devam etmektedir.

-----

Ne zaman ki bu adamlara ihtiyaciniz olmaz, selektorleri ile size umutsuz bakislar atarlar. Iste o zaman potansiyel musterinin icinde sinsi bir zafer sarhoslugu olusur. Kucumseyen bakislarla taksiciye, ona ihtiyaciniz olmadigini anlatan bir ters kafa hareketi ile adami savururken, yuzunuzde hin bir gulus olusur.

Tum bunlarin disinda bir taksiciyi yaya ya da sofor olarak yenmenin imkani yoktur.

Tum bunlara ragmen ulasim konusunda sehrimizin vazgecilmezi olan cilekes taksicileremize oyle ya da boyle tesekkur etmemiz gerekir.

Sevgiler saygilar

Yakonuz
Yakolugunler@gmail.com

1 yorum:

  1. birde 'ben buranin arabasi degilim abi' grubu var..herif araba..

    saygilar,mustafa mert

    YanıtlaSil